ГНІЙНО-НЕКРОТИЧНА ХРОНІЧНА І КОМБІНОВАНА ПАТОЛОГІЯ ДИСТАЛЬНИХ ВІДДІЛІВ КИСТІ ТА СТОПИ (ХІРУРГІЧНА ОНІХОПАТОЛОГІЯ): ДЕЯКІ АСПЕКТИ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ - Вергун, А.Р.; Чуловський, Я.Б.; Паращук, Б.М.; Красний, М.Р.; Вергун, О.М.; Кіт, З.М.; Мощинська, О.М. (Українські медичні вісті, 2023)
У представленій роботі наведено результати дослідження гнійно-некротичної хронічної та поєднаної патології дистальних відділів кисті та стопи в контексті аналізу уражень дистальних нігтьових фаланг пальців (хірургічної оніхопатології), їх нозологічні форми, деякі особливості клінічного перебігу, ускладнення, представлено та обґрунтовано загальноприйняті й авторські погляди на комплексне лікування. Необхідність проведення комплексних досліджень хронічної хірургічної оніхопатології насамперед детермінується значною кількістю неускладнених та ускладнених випадків, особливо — рецидивних. У спеціалізованій фаховій літературі наявна значна кількість робіт, присвячених патології нігтьової пластини, проте хірургічним аспектам патології дистальної, нігтьової фаланги відведена мінімальна, другорядна роль. Метою роботи було оптимізувати схеми комплексного лікування та хірургічні інтервенції при хронічній деструктивній гнійній патології дистальних відділів кисті та стопи, тобто оніхопатології, включаючи випадки комбінованих уражень, асоційованих з оніхомікозом. Досліджено за 15-річний період (2006–2020 рр.) хронічні гнійно-некротичні процеси у 1838 хворих віком 5–92 років: 1007 чоловіків і 831 жінки, частоту неускладнених, ускладнених та комбінованих уражень. Недосконалість хірургічних методик становила понад половину причин рецидивів, включаючи випадки вростання з ускладненим піднігтьовим гіперкератозом або оніхогрифозом, χ2=20,13, p<0,01. Стверджено, що найсерйознішим ускладненням поверхневих хронічних гнійно-некротичних уражень є остеомієліт фаланги, тобто кістковий та кістково-суглобовий панарицій, а також пандактиліт, обґрунтовано клінічні критерії діагностики та принципи лікування. Прецизійна некректомія сприяє швидкій елімінації гнійно-запального процесу. Малотравматичне видалення нігтів через оніхолізовані структури або резекція нігтів трансепоніхеальним доступом (блокоподібною епоніхектомією) визначає статистично значуще збільшення швидкості загоєння рани, індексу Попової (χ2=32,14, p<0,01), детермінує зменшення інтраопераційного пошкодження нігтьового ложа, (χ2=20,13, р<0,01), знижує ризик мікотичного забруднення інших прилеглих структур (χ2=27,41, р<0,01), характеризується зниженням інтенсивності болю (χ2=48,32, р<0,01, коефіцієнт Спірмена (ρ) залежно від аналізованого фактора 0,624–0,692), тобто визначає позитивну динаміку та покращення якості життя пацієнтів.