ІНФЕКЦІЯ, ПОВ’ЯЗАНА З НАДАННЯМ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ: МОНІТОРИНГ АНТИБІОТИКОРЕЗИСТЕНТНОСТІ І АНТИБІОТИКОТЕРАПІЇ - Хайтович, М.В. (Українські медичні вісті, 2023)
Проведено пошук у базах даних Scopus, Web of Science, MedLine, The Cochrane Library. Антибіотикорезистентність (АБР) зазвичай реєструється вже через 1–3 роки після початку застосування нових лікарських засобів, особливо в умовах стаціонару. Інфекція, пов’язана з наданням медичної допомоги (ІПМД), відсутня під час надходження до лікувального закладу і виникає у пацієнта в процесі лікування через 2 доби після його надходження в лікарню, заклад тривалого догляду, амбулаторію, а також може виникнути після виписки зі стаціонару. ІПМД також включає професійні інфекції. Виділяють три основні стратегії боротьби з АБР, поширеність якої продовжує зростати: удосконалення системи інфекційного контролю, раціональне призначення антибіотиків, посилення безпеки медичної допомоги. Основною метою епідеміологічного нагляду є надання інформації у відповідні органи системи охорони здоров’я для розробки належних заходів з контролю за поширенням АБР, оптимізації антибактеріальної терапії у різних категорій пацієнтів. За допомогою програми WHONET в кожній лабораторії створюється комп’ютерна база даних, у якій зберігається інформація про пацієнта (паспортні дані), відділення, досліджуваний матеріал, дату його отримання, виділений мікроорганізм і його чутливість до антимікробних препаратів. Програма дозволяє охопити всі аспекти мікробіологічного моніторингу, коректно аналізувати дані, отримані під час тестування культур, виділених від пацієнтів у стаціонарі. Важливим є використання під час лікування ІПМД оптимальних підходів антибіотикотерапії, що базуються на застосуванні фармакокінетично/фармакодинамічної моделі.