ЕТИКО-ДЕОНТОЛОГІЧНІ ПРИНЦИПИ В ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІВ - Кравченко, В.Г. (Українські медичні вісті, 2023)
У статті наголошується на тому, що успіх у здійсненні медичними працівниками гуманної місії залежить не лише від своєчасної діагностики й лікування хвороб, але й значною мірою від характеру взаємин лікаря і пацієнта, колег за фахом, персоналу медичних закладів, дотримання принципів медичної деонтології в усіх сферах їхньої діяльності. Високі морально-етичні принципи, чітке дотримання лікарями та середнім медичним персоналом деонтологічних норм мають вагоме значення для ефективного лікування хворих. Своєрідність шкірних і венеричних хвороб зумовлюють особливості деонтологічної парадигми цієї галузі медицини і деонтологічних стосунків лікар — пацієнт. Вони визначають важливість усталення етико-деонтологічних принципів, якими повинні керуватися спеціалісти в своїй практичній діяльності. Підкреслюється, що прийняття в Україні «Етичного кодексу лікаря України» є важливим кроком до цивілізованої медицини.