ПОШИРЕННЯ ПАРАЗИТАРНИХ ІНВАЗІЙ — СЬОГОДЕННЯ УКРАЇНИ - Погорельчук, Т.Я.; Шагінян, В.Р.; Данько, О.П.; Бодня, К.І.; Ніколаєнко, С.М.; Афанасьєва, В.В.; Мельник, Л.П.; Волкожа, Т.С.; Кімуржи, Н.І.; Журбенко, Т.І.; et al. (Українські медичні вісті, 2023)
У роботі представлено результати ретроспективного (2009–2018 рр.) аналізу інвазованості населення України кишковими паразитозами (дані звітності МОЗ України). Встановлена тенденція до зростання поширеності Blastocystis spp. У дослідженнях за 2018–2019 рр. показана висока інвазованість осіб з дисфункцією шлунково- кишкового тракту і пацієнтів з ВІЛ (30,6 і 28,0% відповідно). Інвазія, викликана Cryptosporidium spp., у ВІЛ- інфікованих осіб відзначалася частіше (10,5 та 0,6%), а Blastocystis spp. — рідше (15,5 і 27,2%, р <0,005), ніж у пацієнтів з дисфункцією шлунково-кишкового тракту.