СУЧАСНИЙ СТАН ДИТЯЧОЇ ПСИХІАТРІЇ В УКРАЇНІ: ОСВІТА ТА ПРАКТИКА - Марценковський, Д.І. (Українські медичні вісті, 2023)
У статті обговорюються виклики, з якими зіткнулася українська дитяча служба охорони психічного здоров’я під час пандемії COVID-19 та повномасштабного військового вторгнення в Україну. Особливості організації психіатричної служби, такі як концентрація цих послуг у великих містах, ускладнені нестачею персоналу, низьким рівнем розвитку телемедицини та недостатньою освітою в сфері з психічного здоров’я на рівні громади, яка посилювалася стигматизацією в суспільстві, негативно вплинули на доступ до спеціалізованих послуг охорони психічного здоров’я дітей під час пандемії. Ситуація cуттєво погіршилася через війну, що було пов’язано з безпрецедентним рівнем насильства щодо цивільного населення, руйнуванням критичної інфраструктури, відсутністю доступу до ліків та евакуацією медичного персоналу, що, у свою чергу, призвело до кризи в українських дітей та підлітків. психіатрія. Для вирішення цих викликів у статті висвітлено необхідність запровадження системної реформи та налагодження співпраці між експертами у галузі дитячої охорони здоров’я, медичної освіти, соціальних служб та урядових органів. Рекомендовано створення комплексної програми навчання для дитячих психіатрів та включення дитячої психіатрії до післядипломної підготовки медичних фахівців, проведення навчання з дитячої психіатрії педіатрам та сімейним лікарям.