ПОСТУПОВІ КРОКИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ДЕФІЦИТУ МЕДИЧНИХ КАДРІВ У ГАЛУЗІ ЛАБОРАТОРНОЇ ДІАГНОСТИКИ УКРАЇНИ - Натрус, Л.В. (Українські медичні вісті, 2023)
Актуальність. За даними довідника ДЗ «Центр медичної статистики МОЗ України» про медичні кадри та мережу закладів охорони здоров’я системи МОЗ України за 2019–2020 рр. існуючі 4329,25 штатні посади лікаря-лаборанта укомплектовані 1 319 фізичними особами, тобто на 30,47%. Цей показник є найнижчим серед усіх спеціальностей. Мета дослідження. Аналіз деяких чинників формування проблеми дефіциту медичних кадрів у галузі лабораторної діагностики України та поступових кроків її вирішення. Матеріали та методи дослідження. Аналіз чинних законодавчих, нормативних документів. Аналіз освітніх програм та звітів про виконання навчально-виробничого плану кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця. Результати. Характерною рисою усіх медичних лабораторій України є вакантні посади лікарів-лаборантів та/або їх заповнення спеціалістами з базовою біологічною освітою, які, за нашими спостереженнями, становлять понад 90% штату. Ефективним кроками вирішення проблеми наповнення галузі лікарями-лаборантами вважаємо розвиток 224 спеціальності «Технології медичної діагностики та лікування», яка ліцензується на медичних факультетах, затвердження програми інтернатури «Лабораторна діагностика, вірусологія, мікробіологія» для вступу магістрів спеціальностей 224, 222 та 228 і набуття у випускника інтернатури двох спеціалізацій «Клінічна лабораторна діагностика» та «Мікробіологія, вірусологія», що дає можливість працевлаштовуватися на абсолютну більшість посад у медичних лабораторіях. Позитивним прикладом популяризації спеціальності є введення в НМУ імені О.О. Богомольця в освітню програму підготовки студентів медичних спеціальностей дисципліни Лабораторна діагностика на четвертому році навчання обсягом три кредити. Висновок. Уже сьогодні в державі відбуваються певні прогресивні кроки щодо подолання гострого дефіциту медичних кадрів у лабораторіях, і це дає підставу очікувати згодом наповнення штату медичних лабораторій країни молодими, мотивованими, кваліфікованими кадрами, які будуть працювати у тісній взаємодії з колегами клінічних відділень, формувати особистий та колективний досвід вирішення складних діагностичних завдань.