КЛІНІЧНА ФАРМАКОЛОГІЯ: ІСТОРІЯ, СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Хайтович, М.В. (Українські медичні вісті, 2023)
Бурхливий розвиток клінічної фармакології відбувся у другій половині ХХ ст., при цьому велике значення мало те, що клінічні фармакологи усвідомили важливість метаболізму ліків у міжіндивідуальних відмінностях реакції на лікарські засоби; було розпочато вивчення генетично зумовлених особливостей їх фармакокінетики. Нині клінічна фармакологія розглядається у трьох основних аспектах: освіта, дослідження та охорона здоров’я; питання ефективного та безпечного застосування лікарських засобів стоїть не лише перед лікарями-фармакологами, а й перед лікарями інших спеціальностей та фармацевтами. Технологічні успіхи націлюють на перспективи розвитку пацієнт-центрованої клінічної фармакології та персоналізованої медицини. Потрібно інтегрувати зусилля різних фундаментальних та клінічних дисциплін для підготовки фахівців, які вирішуватимуть проблеми мультиморбідності та поліфармації. Серед перспективних напрямів – покращення видимості спеціальності, її клінічної та економічної цінності для охорони здоров’я у цілому та кожного громадянина.