ДОСЛІДЖЕННЯ РІВНЯ РОЗВИТКУ КОМУНІКАТИВНИХ СХИЛЬНОСТЕЙ У СТУДЕНТІВ ТА МЕДИЧНИХ СЕСТЕР - Мазур, П.Є.; Батюх, О.В. (Українські медичні вісті, 2023)
Комунікативна компетентність є результатом міжособистісної взаємодії та набувається впродовж усього життя людини. Вона відіграє важливу роль у професійній діяльності та є одним із компонентів готовності до неї. Сучасний рівень розвитку медсестринства вимагає від медичних сестер/братів професійної та особистісної успішності, яка б забезпечувала здійснення медсестринського процесу на високому рівні. Встановлення психологічного контакту з пацієнтом забезпечить успішний результат медсестринської допомоги. Низький рівень комунікації медичних сестри/брата унеможливлює ефективність професійної діяльності. У статті розглянуто набуття ключових комунікативних компетенцій у студентів у процесі навчання у медичному коледжі та вдосконалення їх уже у медичних сестер/братів, що працюють, шляхом постійного самонавчання, самовдосконалення та комунікативної взаємодії всіх учасників медсестринського процесу. Представлено результати визначення рівня розвитку комунікативних та організаційних схильностей у студентів-медиків та медичних сестер/братів, що працюють. Зауважено, що в медсестер/ медбратів переважає високий рівень прояву таких схильностей на відміну від студентів-старшокурсників, що доводить необхідність розвитку ключових компетентностей на початковому етапі становлення медичних сестер/братів, тобто під час навчання у коледжі.