СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЛЬ ДУШПАСТИРСТВА В ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОГО ВІЙСЬКА - Мойсеєнко, В.О.; Шостка, І.П.; Тарченко, Н.В. (Українські медичні вісті, 2023)
У статті наведена історія становлення капеланства та ролі військових священників на війні. На теренах нашої країни Православна християнська церква вже в XI–XIII століттях відігравала велику роль у всіх сферах життя, великим князівським походам завжди передував молебень. Військо Запорозьке мало 44 постійні церкви та 13 каплиць. Кожне козацьке формування мало свою похідну церкву. До обов`язків капеланів входили відправка богослужінь в місцях дислокації частин, сповідь перед боями та важко поранених вояків, опікування хворими, культурно-освітня діяльність. Тільки в 2016 році з`явилися штатні посади капеланів – спочатку в Нацгвардії, потім в ЗСУ. Закон «Про Службу військового капеланства» набрав чинності з 1 липня 2022 року. Ним передбачені права, обов`язки капеланів, взаємодія релігійних організацій із державою, матеріально-технічне забезпечення душпастирської служби та відповідальність. Статус військових капеланів прирівняли до офіцерського. З початком повномасштабного військового вторгнення рф кількість капеланів в Україні значно збільшилась. Всі священики, що служать на полі бою, кажуть, що теперішня війна – священна, для українців, бо це не ми зі зброєю прийшли, а до нас. А отже – ми переможемо, з нами Бог і Перемога.