ІНСОМНІЯ У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ: БОЙОВЕ БЕЗСОННЯ, TASD, НОВІ ВИКЛИКИ, АДАПТАЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ ТА ПРОСТІР ДЛЯ СОМНОТЕРАПІЇ - Волошина, О. Є. (Українські медичні вісті, 2024)
У статті представлено міждисциплінарний аналіз інсомнії у військовослужбовців у контексті бойо- вих дій, із фокусом на бойове безсоння та TASD (травматичний адаптивний розлад сну). Проаналізовано сучасні міжнародні дослідження щодо deployment-related insomnia, її зв’язок із ПТСР, депресією, ЧМТ, суїцидальністю та хронічним болем. Обґрунтовано потребу переосмислення підходів до сну в контексті парадигми Prolonged Field Care. Особливу увагу приділено українському клінічному досвіду та авторському SOMNO-напряму, що пропонує автономні протоколи допомоги сну в бойових умовах. Стаття формулює аргумент на користь визнання бойового безсоння як окремої медичної категорії та інтеграції стабілізації сну до військових стандартів.