ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКІСНОГО СКЛАДУ ТА ВИЗНАЧЕННЯ КІЛЬКІСНОГО ВМІСТУ АМІНОКИСЛОТ У ЛРС SOLANUM TUBEROSUM L. - Шевченко, Є.П.; Середа, П.І.; Гудзенко, А.В. (Українські медичні вісті, 2024)
Амінокислоти – це базові структурні одиниці білків, що відіграють ключову роль у функціону- ванні клітин, обміні речовин, рості та розвитку організмів. У рослинному організмі амінокислоти є не лише складниками білків, а й активними учасниками метаболічних і адаптогенних процесів, вони беруть участь у синтезі гормонів і ферментів, виконують низку інших важливих функцій. У зв’язку із цим дослідження якісного та кількісного складу амінокислот у рослинних об’єктах дає можли- вість глибше зрозуміти фізіолого-біохімічні процеси, що відбуваються у клітинах, оцінити біологічну цінність амінокислот, визначити оптимальні шляхи використання рослинної сировини в харчуванні людини та для потреб медицини і фармації.