ДІЯЛЬНІСТЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ АКАДЕМІЇ ПЕДІАТРІЇ: ВИРІШЕННЯ СТРАТЕГІЧНИХ ПИТАНЬ ТА ФОРМУВАННЯ МАЙБУТНІХ ПЕРСПЕКТИВ - Мацюра, О.І. (Українські медичні вісті, 2025)
Мета публікації – проаналізувати діяльність Європейської академії педіатрії із 2022 року дотепер з акцентом на вирішення стратегічних питань та формування майбутніх перспектив.Матеріали і методи. Проведено аналіз обговорених питань національними делегатами на засіданнях Європейської академії педіатрії, тематик надісланих опитувальників, витягів секретаріату та даних офі- ційної інтернет-сторінки товариства (https://www.eapaediatrics.eu).Результати і обговорення. Наведено короткі відомості про розглянуті на засіданнях захворювання дітей, які потребують великого фокуса уваги в різних куточках Європи. Активно обговорено теми недо- ношеності, її впливу на систему охорони здоров’я. Нині гострою є проблема підліткового віку, з необхідні- стю всебічного поширення сексуальної освіти, кращого доступу до контрацепції, запобігання підлітковій вагітності, важливості надання індивідуальної підтримки молодим батькам і їхнім дітям. Велика увага приділяється ранньому виявленню пацієнта з метаболічними захворюваннями та вчасному призначенню терапії. Акцентується на можливості профілактики багатьох захворювань шляхом проведення вакцинації та запобігання травматизму дотриманням правил безпеки.Висновки. Європейська академія педіатрії шукає рішення актуальних проблем педіатрії, обстоює права дітей і медичних працівників на міжнародному рівні.