МОЖЛИВОСТІ ЛОГОТЕРАПІЇ У ПОДОЛАННІ НАСЛІДКІВ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ТРАВМИ - Несправа, М.В.; Денисов, Є.М.; Путятін, Г.Г. (Українські медичні вісті, 2025)
У статті розглянуто можливості логотерапії як психотерапевтичного методу в подоланні наслідків психотравматичних подій, зокрема в контексті посттравматичних стресових розладів, моральної травми та ноогенних порушень. Логотерапія, заснована Віктором Франклом, орієнтована на пошук смислу як клю- чового ресурсу для зцілення особистості, яка пережила страждання. У роботі висвітлюються базові кон- цепти логотерапії, а саме «екзистенційний вакуум», «воля до смислу», «ноогенна дименсія» та їх значення для психотерапевтичної допомоги постраждалим. Особливу увагу приділено механізмам подолання трав- матичного досвіду через розвиток особистісної відповідальності, зміни ставлення до незмінних обставин та актуалізацію цінностей. Також аналізуються інтегративні можливості логотерапії у системі сучасної психотерапії стрес-асоційованих розладів. Розглядаються клінічні приклади та емпіричні дослідження, що підтверджують ефективність логотерапевтичного підходу. Робота підкреслює актуальність екзистен- ційного підходу в умовах зростання кількості осіб, які пережили психотравмуючі події, та потребують не лише симптоматичного лікування, а й відновлення цілісності та сенсу життя.