ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ РЕФОРМУВАННЯ ОКРЕМИХ ГАЛУЗЕЙ МЕДИЦИНИ - Кравченко, В.Г.; Ємченко, Я.О.; Каменєв, В.І.; Васильєва, К.В.; Тимчук, Л.Ю.; Безега, О.В. (Українські медичні вісті, 2023)
Мета публікації — загострення уваги на виявлених недоліках і пересторогах під час реалізації реформи дерматовенерологічної галузі і представлення поглядів стосовно оптимізації організаційних заходів. Матеріали і методи. Використані офіційні статистичні дані за матеріалами провідних фахівців Харківського науково-дослідного інституту дерматології і венерології, науково-практичних закладів України, прогноз аналітично-статистичної компанії «GlobalData» щодо тенденції поширення захворюваності на сифіліс у світі, офіційні щорічні звіти МОЗ України. Результати і обговорення. Наведено короткі відомості про сучасну епідеміологію шкірно-венерологічної патології в країні, стан нинішнього організаційного і матеріального забезпечення дерматовенерологічних закладів, прорахунки в процесі реформування, пропозиції щодо поліпшення діяльності дерматовенерологічної служби країни. Висновки. У процесі реалізації реформування спеціалізованої дерматовенерологічної служби дуже важливим стало питання організації функціонування і фінансово-матеріального забезпечення цілодобового ліжкового фонду в обласних шкірно-венерологічних диспансерах в адекватно вивірених межах. Виражаються перестороги щодо стрімкого розповсюдження гострозаразних і паразитарних дерматозів, інфекцій, що передаються статевим шляхом, порушення прийнятного рівня надання медичної допомоги пацієнтам із загрозливими для життя дерматозами у разі організаційно-фінансового дисбалансу і кадрового забезпечення галузі.