ОПИСОВА ТА КЛІНІЧНА АНАТОМІЯ, ЇЇ КРИТЕРІЇ В ДІАГНОСТИЦІ ТА ЛІКУВАННІ ЗАХВОРЮВАНЬ - Дзевульська, І.В.; Маліков, О.В. (Українські медичні вісті, 2023)
Анатомія — наука про форму, будову, походження та розвиток органів, систем і організму в цілому. Значення її для медицини, що має справу з організмом здорової та хворої людини, складно переоцінити. Знання будови тіла людини — основа медичної науки і мистецтва. Анатомія становить основу медичної освіти, адже точне знання форм і будови тіла є неодмінною умовою розуміння життєво важливих функцій здорового і хворого організму людини, а отже, і ясного уявлення про причини хвороби. Розуміння будови тіла необхідне для правильної діагностики і лікування хвороб, тобто для оволодіння теорією і практикою медицини, прийомами обстеження, методами консервативного і оперативного лікування. Вивчення закономірностей розвитку, будови та функції органів і систем є не лише основою для вивчення клінічних дисциплін, але й сприяє розвитку клінічного мислення. Анатомія не ставить на меті вивчення патології, однак глибока теоретична підготовка поряд із вивченням будови та розвитку органів і структур тіла людини в ембріогенезі й постнатальному онтогенезі надають анатомічним фактам певної клінічної спрямованості. Таким чином, теоретичні знання є основою для творчого оволодіння клінічними дисциплінами, вони вчать аналізувати і правильно трактувати патологічні зміни в органах та тканинах, що є запорукою знання диференційної діагностики — важливого компоненту клінічного мислення. Обґрунтована теоретична й практична значущість кожної теми створюють ту позитивну пізнавальну та професійну мотивацію, яка формує не лише вміння та навички, але й особистість лікаря.