ЗАГАЛЬНА ТЕОРІЯ РУХІВ ТА ДІЙ - Теленгатор, О.Я.; Карабаєв, Д.Т. (Українські медичні вісті, 2023)
У роботі розповідається про рухи та дії, рівні регуляції рухів, роль пірамідної та екстрапірамідної систем у формуванні рухів та дій. Відзначені порушення рухів залежно від місця ураження нервової системи. Наведено характеристику різних форм апраксій. Відзначено, що регуляція рухів є не тільки багаторівневою системою, в якій кожен рівень характеризується «ведучою аферентацією» та власним набором регульовуваних рухів (за Н.А. Бернштейном), а й багатовекторною, багатонаправленою. Висловлено думку, що для функціонування системи рухів та дій необхідна мотивація, процес мислення, включення пам’яті звичайної програми рухів та дій, уваги, внутрішньої мови, а реалізація і контроль процесів рухів та дій відбувається за законами фрактальної геометрії (за теорією хаосу).