ЛІКАРІ, ЛІЧЦІ, ВОЛХВИ ТА ІНШІ ЦІЛИТЕЛІ КИЇВСЬКОЇ РУСІ - Опарін, О.А. (Українські медичні вісті, 2023)
У статті проаналізовано історію медицини Київської Русі, виділено три основні напрямки: містичний, монастирський і ремісничий (світський). Відповідно, виділяють три види осіб, які представляли ці напрямки. Містична медицина була представлена волхвами та відунами (знахарями), монастирська — цілителями-ченцями, а реміснича (світська) — лічцями-ремісниками та лікарями. Наводяться імена ченців-цілителів доби Київської Русі, таких як пресвітер (старійшина) Даміан, Феодосій Печерський, Антоній Печерський, Іоанн Затвірник, Агапіт, Алімпій (Олімпій, Аліпій) та ін. Підкреслено, що входження західних та центральних земель Русі-України у сферу європейського впливу сприяло формуванню лікарського українського стану, тоді як східні частини України, які залишилися поза сферою європейського впливу, ще надовго залишалися дуже відсталими в медичній сфері.