КАДРОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я: ГАЛУЗЕВА СТРУКТУРА МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ У 2019 Р. - Мазур, І.П.; Заболотько, В.М.; Стешенко, І.Є. (Українські медичні вісті, 2023)
У статті представлено системний аналіз кадрового забезпечення медичної галузі. Аналіз кількості лікарів в Україні за спеціальностями проведено відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 р. № 446. У системі охорони здоров’я України у 2019 р. в закладах різних форм власності працювало 184 713 лікарів усіх спеціальностей та 330 322 молодших спеціалісти з медичною освітою. Згідно з поданою в наказі номенклатурою лікарських спеціальностей, в Україні є 129 спеціальностей лікарів, а саме: I. Внутрішні хвороби (17 спеціальностей, 52 016 лікарів), II. Хірургія (18 спеціальностей, 41 016 лікарів), III. Педіатрія (25 спеціальностей, 18 243 фахівці, з них 8966 педіатрів, 9277 лікарів-спеціалістів), IV. Стоматологія (6 спеціальностей, 24 622 лікарів) та V. Інші (58 спеціальностей, 34 831 лікар), а також 13 985 лікарів-інтернів. Забезпечення лікарями в установах різних форм власності становило 44,3 особи на 10 тис. населення України, молодшими спеціалістами — 79,2 особи на 10 тис. населення. Підготовка та прийняття державної програми кадрового забезпечення сфери охорони здоров’я в Україні дозволить зберегти трудовий ресурс медичної галузі і позитивно вплине на здоров’я нації.