ХІРУРГІЧНА МІКОТИЧНА ОНІХОПАТОЛОГІЯ, АСОЦІЙОВАНА ІЗ ВТОРИННОЮ ІНКАРНАЦІЄЮ НІГТІВ: КОМПЛЕКСНЕ ЛІКУВАННЯ, АВТОРСЬКІ ПОГЛЯДИ - Вергун, А.Р.; Паращук, Б.М.; Кіт, З.М.; Вергун, О.М.; Красний, М.Р.; Макагонов, І.О. (Українські медичні вісті, 2023)
У представленій роботі оптимізовано схему комплексного лікування та хірургічних втручань при хронічній оніхопатології, асоційованій з оніхомікозом та вростанням нігтів. Проведено ретроспективний та проспективний аналіз за 10-річний період клінічних особливостей та лікування 919 пацієнтів віком 5–92 роки: 503 чоловіки та 416 жінок, вивчено морфогенез оніходеструктивних та інкарнаційних аспектів мікотичного ураження, біохімічні зміни. Пацієнтам з грибковими ураженнями проводили видалення уражених нігтів та застосовували місцеву та системну фунгіцидну терапію. Хірургічне видалення уражених мікозом нігтів у цих хворих рекомендується проводити через ділянки розшарування гіперкератозу нігтьового ложа та оніхолізовані структури з одночасним видаленням дерматофітоми, піднігтьового гіперкератозу із локусами вростання та епоніхеальних гіпергрануляцій, що детермінує зменшення післяопераційного болю (χ2=48,32, p<0,01), покращуючи якість життя, та підвищує частоту повного клінічного одужання пацієнтів.