БОЙОВЕ БЕЗСОННЯ В УМОВАХ ВІЙНИ: НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ, РЕГІОНАЛЬНИЙ АНАЛІЗ І НОВІ ПІДХОДИ В НАПРЯМІ СОМНОТЕРАПІЇ - Волошина, О.Є. (Українські медичні вісті, 2025)
У статті представлено поняття бойового безсоння – комплексного нейропсихологічного порушення сну, що виникає в умовах війни як у військових, так і в цивільного населення. На основі опитування понад 190 респондентів з різних регіонів України проаналізовано основні прояви бойового безсоння, зокрема кошмари, нічні пробудження, відсутність відновлення після сну, страх заснути ввечері й протягом дня, бо сон сприймається як загроза навіть за відсутності кошмарів. Запропоновано нову міждисциплінарну галузь у напрямі сомнотерапії – військову сомнотерапію, а також діагностичний інструмент SOMNUS-FRONT. Наведено емпіричні дані, що підтверджують актуальність бойового безсоння як наукової категорії, відмінної від deployment-related insomnia. Стаття закладає основу для нових підходів до лікування та профілактики порушень сну в умовах війни.