ПРИХИЛЬНІСТЬ ДО ЛІКУВАННЯ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ 2-ГО ТИПУ Й АРТЕРІАЛЬНІЙ ГІПЕРТЕНЗІЇ У ВІКОВОМУ ТА ҐЕНДЕРНОМУ АСПЕКТАХ - Мазур, Л.П.; Батюх, О.В.; Мазур, П.Є. (Українські медичні вісті, 2025)
Мета дослідження – визначити стан прихильності до лікування пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу за наявності або відсутності супутньої артеріальної гіпертензії.Участь у дослідженні взяли 102 пацієнти із цукровим діабетом 2-го типу, які отримували амбулаторну медичну допомогу, зокрема 52 учасники із супутньою артеріальною гіпертензією та 50 осіб із нормальним артеріальним тиском. Для визначення прихильності досліджуваних до лікування використовували Morisky Medication Adherence Scale-8 (шкалу Моріскі), MMAS-8.Під час оцінювання достовірності різниці рівнів прихильності до лікування визначено вірогідні відмінності в пацієнтів із коморбідністю та без артеріальної гіпертензії (p = 0,019). Загалом, у пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу й артеріальною гіпертензією переважає низький рівень, тоді як у більшості пацієнтів з діабетом без поєднаної патології встановлено високий рівень комплаєнтності.Поведено аналіз достовірності різниці між кількістю осіб із різними рівнями комплаєнтності в осіб середнього і похилого віку між групами без підвищеного артеріального тиску або з артеріальною гіпертензією, зазначено вірогідність різниці між рівнями у групах дослідження в пацієнтів похилого віку (p = 0,005), тоді як серед учасників середнього віку різниця не була суттєвою. Оцінювання достовірності різниці між чоловіками з наявністю / відсутністю супутньої артеріальної гіпертензії з різними рівнями прихильності до лікування показало наявність вірогідних відмінностей (p = 0,025). Загалом, пацієнти-чоловіки із цукровим діабетом і артеріальною гіпертензією мають нижчі показники прихильності до лікування, ніж пацієнти з діабетом без поєднаної патології. Оцінювання відмінностей рівнів прихильності до лікування в жінок між групами дослідження виявило незначну різницю. Учасниці як із поєднаною патологією, так і з діабетом і нормальним артеріальним тиском однаковою мірою мають високий і середній рівень комплаєнтності, спостерігали деяке переважання низького рівня в жінок з коморбідністю.