ВПЛИВ ХРОНІЧНИХ НЕІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ТА ШКІДЛИВИХ ЗВИЧОК НА ПСИХОЛОГІЧНИЙ КОМПОНЕНТ ЗДОРОВ’Я У СТУДЕНТОК-МЕДСЕСТЕР - Марущак, М.І.; Дужич, Н.В.; Новак-Мазепа, Х.О. (Українські медичні вісті, 2025)
Мета дослідження – проаналізувати показники психологічного компонента якості життя у студенток-медсестер залежно від наявності хронічних неінфекційних захворювань і шкідливих звичок.У дослідженні взяли участь 70 здобувачів другого рівня вищої освіти за спеціальністю 223 «Медсестринство». Якість життя оцінювали за допомогою опитувальника SF-36. У результаті проведеного аналізу психологічного компоненту здоров’я здобувачів магістерського рівня за спеціальністю «Медсестринство» не встановлено залежності показників психологічного компоненту здоров’я, зокрема й життєвої активності, соціального функціонування, рольового функціонування та психологічного здоров’я, від наявності чи відсутності хронічних захворювань.Наявність шкідливих звичок впливає на життєву активність і психологічне здоров’я студенток-медсестер, які вірогідно нижчі відповідно на 35,24 та 9,45% стосовно даних з відсутніми шкідливими звичками, тоді як психологічний компонент здоров’я, соціальне та рольове функціонування, зумовл ене емо ційним станом не залежали від шкідливих звичок у здобувачів магістерського рівня за спеціальністю «Медсестринство».З огляду на постійну високу поширеність паління і ожиріння серед медсестер, необхідно забезпечити ефективну освіту та консультування здобувачів щодо небезпеки паління та переїдання, припинення паління, модифікації способу життя та позитивних стратегій подолання стресу. Це може мати суттєвий вплив на майбутню професійну практику та допомогти знизити рівень паління і ожиріння в усьому світі.