РОЛЬ ДИХАННЯ ЗА БУТЕЙКОМ У ДІТЕЙ З БРОНХІАЛЬНОЮ АСТМОЮ - Беш, Л.В.; Слюзар, З.Л.; Мацюра, О.І.; Беш, О.М.; Герасимов, С.В. (Українські медичні вісті, 2025)
Лікування бронхіальної астми передбачає можливість використання немедикаментозних методів лікування додатково до фармакологічного лікування. Мета – оцінити ефективність дихання за Бутейком у комплексному лікуванні бронхіальної астми у дітей віком від 6 до 12 років. Об’єкт і методи дослідження. У дослідженні взяли участь 36 дітей з бронхіальною астмою, які методом випадкової вибірки були поділені на дві групи. У основну групу увійшли діти, які отримували медикаментозну терапію в комплексі з диханням за Бутейком (n=18). Групу порівняння становили пацієнти, які отримували виключно медикаментозну терапію (n=18).Результати. Дослідження продемонструвало покращення якості життя та покращення контрольованості захворювання у пацієнтів з бронхіальною астмою, які додатково, окрім медикаментозного лікування, застосовували дихання за Бутейком.Висновки. У пацієнтів з бронхіальною астмою, які застосовували поряд з медикаментозним лікуванням дихання за Бутейком, покращився контроль астми з достовірною різницею з шостого місяця лікування (p=0,0001). Відбулося достовірне зростання середнього значення показника оцінки якості життя у основній групі пацієнтів через рік отриманого лікування, на відміну від групи порівняння (p=0,01). Оцінюючи функцію зовнішнього дихання, ми отримали достовірне зростання показника ОФВ1 в обох групах пацієнтів через рік лікування без статистично достовірної різниці у приростах (p>0,05).Використання дихання за Бутейком у комплексному лікуванні БА демонструє в перспективі гарні результати, потребує ширшого впровадження в практику і проведення подальших наукових досліджень на великих групах пацієнтів щодо підтвердження терапевтичної ефективності цього методу.