ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ФУНКЦІЇ КУЛЬШОВОГО СУГЛОБА ТА НАДКОЛІНКА: ПРИНЦИПИ, МЕТОДИ, ЕФЕКТИВНІСТЬ - Борак, О.В.; Штука, А.О.; Борак, В.П. (Українські медичні вісті, 2025)
Актуальність дослідження. У сучасному світі проблеми зі здоров’ям опорно-рухового апарату стають усе більш актуальними. Зокрема, патології кульшового суглоба та звичайного видимого надколінника є серйозними медичними проблемами, які суттєво погіршують якість життя пацієнтів і можуть обмежувати їхню фізичну активність та робочу діяльність.Фізична терапія в цьому контексті відіграє ключову роль. Вона є необхідною складовою частиною комплексного підходу до лікування та реабілітації пацієнтів з патологіями кульшового суглоба та надколінка. Однак, незважаючи на важливість цього напряму, є необхідність у подальшому дослідженні та розвитку методів фізичної терапії, спрямованих на покращення результатів лікування та реабілітації цільової групи пацієнтів.Мета дослідження – теоретично та практично обґрунтувати комплекс заходів фізичної терапії та їх ефективність у лікуванні та реабілітації пацієнтів з патологіями кульшового суглоба та звичайного видимого надколінка.Для досягнення поставленої мети потрібно вирішити низку завдань: – проаналізувати основні принципи та методи фізичної терапії у разі патологій кульшового суглоба; – виокремити роль фізичної терапії у лікуванні звичайного видимого надколінка.Матеріали та методи. У дослідженні використовувалися дані з літературних джерел, а також клінічний досвід фахівців. Аналіз був проведений на основі наукових даних та клінічних спостережень.Результати та обговорення. Результати дослідження вказують на важливість фізичної терапії у відновленні функцій кульшового суглоба та надколінка. У статті обговорюються різні методи фізичної терапії, такі як вправи для зміцнення м’язів, розтяжка, масаж, інший фізіотерапевтичний підхід.Висновки. Фізична терапія виявляється ефективним методом у лікуванні та реабілітації пацієнтів з патологіями кульшового суглоба та звичним видимим надколінком. З урахуванням індивідуальних особливостей пацієнтів фізична терапія може бути оптимальним варіантом лікування та покращення їхнього стану.