ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТА МЕТОДИ ТЕЛЕРЕАЛІБІТАЦІЇ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ МОБІЛЬНОСТІ ПІСЛЯ ІНСУЛЬТУ - Комінярська, А.О. (Українські медичні вісті, 2025)
Інсульт – одна з основних медико-соціальних проблем людства. Він посідає друге місце серед причин смертності та перше серед причин втрати працездатності людини у всіх країнах світу.Пацієнти, які перенесли інсульт, часто стикаються з труднощами під час реабілітації в домашніх умовах та формуванні адекватної прихильності до реабілітаційної терапії. На тепер не досить сучасних наукових знань, пов’язаних з інсультом. Особливо важлива впевненість та ефективність у процесі реабілітації, що прогнозує повернення пацієнтів до нормального функціонального стану, сімейного та соціального життя. Отже, необхідні позитивні та ефективні служби підтримки для реабілітації після інсульту щодо вирішення цієї проблеми та допомоги тим, хто його пережив.Телереабілітація – новий інноваційний метод, який спрямований на відновлення функціональних можливостей пацієнта у домашніх умовах. З його допомогою реабілітологи працюють із основними наслідками інсульту: порушеннями рухової функції верхніх та нижніх кінцівок, когнітивними розладами та афазією.Телереабілітація передбачає дистанційне надання різних реабілітаційних послуг за допомогою телекомунікаційних технологій.Переваги дистанційної реабілітації включають надання тривалої й адаптованої терапії вдома відповідно до потреб пацієнтів. Її ефективність залежить від специфіки програми, включаючи тип і тяжкість стану пацієнта, мету оцінки й цілі втручання. Така модель відновного лікування дозволяє пацієнту та реабілітологу підтримувати контакт на відстані та координувати процес відновлення, що також покращує емоційне ставлення до процесу реабілітації.