ДО ПИТАННЯ ПРО ЗНАЧУЩІСТЬ ТАЛАСОГЕННИХ ІНФЕКЦІЙ - Мокієнко, А.В. (Українські медичні вісті, 2025)
Актуальність проблеми зумовлена зростанням ризику інфекційних таласогеній (“thalass” – море), збудники яких знаходяться в широкому діапазоні таксономічних груп. Це підтверджується постійним збільшенням кількості повідомлень про рекреаційних і професійних користувачів морських вод, у яких розвиваються шлунково-кишкові, дихальні, дерматологічні розлади та ЛОР-інфекції. Мета. Провести аналіз даних літератури щодо таласогенних інфекцій і обґрунтування значущості цієї проблеми.Матеріали та методи. У роботі були використані такі методи: аналітичний, інформаційного пошуку, описовий і узагальнення. Для отримання даних проведено аналіз наукової літератури щодо узагальнення результатів досліджень таласогенних інфекцій. Результати. У результаті проведеного аналізу даних літератури підтверджено дозозалежні відносини між шлунково-кишковими патологіями та якістю рекреаційних вод, виходячи з рівня забруднення бактеріями-індикаторами. Висвітлено погляди провідних експертів з даної проблеми щодо дослідження причин численних спалахів і випадків, пов’язаних з використанням рекреаційних вод. Обґрунтовано правомірність розроблення рекомендацій Усесвітньої організації охорони здоров’я щодо якості вод, придатних для відпочинку та спорту, для органів охорони здоров’я, а також широкому загалу, включаючи туризм і управління пляжними курортами в усьому світі.Висновки. Визнано необхідним проведення вітчизняних епідеміологічних і мікробіологічних досліджень таласогенних інфекцій.