ВПЛИВ ГІСТЕРЕКТОМІЇ ВАГІНАЛЬНИМ І АБДОМІНАЛЬНИМ ДОСТУПОМ НА РОЗВИТОК НЕЙРОВЕГЕТАТИВНИХ І ВАЗОМОТОРНИХ СИМПТОМІВ - Прощенко, О. М.; Венцківська, І. Б.; Вітовський, Я. М. (Українські медичні вісті, 2023)
В тезах викладено дані про розвиток нейровегетативних і вазомоторних симптомів в пізньому післяопераційному періоді після проведення гістеректомії з опортуністичною сальпінгектомією з приводу міоми у 160 жінок, середній вік яких склав (47,2 ± 2,1) років, прооперованих вагінальним і абдомінальним доступами. Проведено динамічне обстеження оцінки параметрів якості життя, шкали модифікованого менопаузального індексу, УЗД величини і структури яєчників, рівня ФСГ через 12 і 36 міс. після гістеректомії. Встановлено: у половини спостережень без статистично значущих відмінностей від доступу виконання гістеректомії гормональний дисбаланс верифікують до 36 місяців моніторингу, клінічні прояви гіпоестрогенного стану відмічають у кожної третьої пацієнтки, при цьому вагомим є вік виконання оперативного втручання. А перші нейровегетативні і вазомоторні прояви фіксували вже через 1 рік із відповідним збільшенням концентрації ФСГ. Отже, гістеректомія з приводу міоми, на жаль, не в повній мірі усуває проблеми зі здоров’ям та якістю життя жінки, демонструючи нейроендокринні та вегетосудинні порушення внаслідок дефіциту естрогену, навіть зі збереженням яєчників, що вимагає ретельного моніторингу післяопераційного періоду та своєчасної корекції проявів.